Medewerkers login

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catering leent zich perfect voor mensen met een beperking.

 

 

Iedereen is wel ergens goed in! Maar sommige mensen komen door een lichamelijke of geestelijke beperking niet aan de bak. Binnen ons cateringbedrijf werken wij ook met mensen met een beperking.  

''

 '' 

 

 

We proberen een veilige werkplek te bieden waar gewerkt wordt met een persoonlijk begeleidingsplan. We zijn trots op de resultaten die we samen hebben behaald en het werken met deze doelgroep geeft ons een goed gevoel.

 

Voor mensen met een beperking is een volledige functie als cateringmedewerker niet altijd haalbaar. Echter kan iemand wel geschikt zijn om bepaalde taken te vervullen. Wat dat betreft leent catering zich perfect hiervoor. 

 

 

Karima Ajeyache voelt zich goed in onze keuken

Schoolvoorbeeld van ontwikkeling

 

 

 

Extra op tijd ging ze de avond voor het interview naar bed. Voor Karima Ajeyache was het een spannende en ongewone werkdag. Het overkomt je niet iedere dag dat je op de foto wordt gezet. Aan tafel schuiven behalve Karima en begeleidster Ivon van Tongerlo ook Ergon-detacheringsconsulent Chantal van Berkum aan, voor een interview met en over de 24-jarige cateringmedewerkster.

 

 

 

 

Omschakeling

In maart 2008 stapte Karima, die een WSW-indicatie (Wet Sociale Werkvoorziening) heeft, voor het eerst de keuken binnen van het Strabrecht College. Van de veilige omgeving van de bedrijfskantine van de Ergon in Eindhoven naar een snelle keuken in een drukke middelbare school. Het moet een hele omschakeling zijn geweest. ‘Toen Karima bij ons binnen kwam, keek ze vooral naar de grond’, zegt Ivon van Tongerlo die naast leidinggevende ook Karima’s coach is op de werkvloer. ‘Ze maakte nauwelijks oogcontact en was erg gesloten. We hielden Karima aan een vaste structuur.’ Maar als Ivon vraagt aan Karima of ze zich altijd aan die structuur houdt, is haar antwoord volmondig ‘nee’ waardoor bij iedereen een lach ontstaat. Nee, Karima deed er veel dingen naast en pakt eigenlijk alles aan. ‘Dat heeft ze vanaf het begin gedaan’, zegt Ivon. Karima neemt initiatief. ‘Ze ging zelf naar de verkoopbalie om leerlingen te helpen.’

 

Voorgrond

‘En soms doe ik te veel’, geeft Karima toe. ‘En dan word ik moe.’ Maar die houding bracht haar wel verder. Want in de drie schooljaren dat Karima werkt voor onze catering is haar ontwikkeling snel gegaan. ‘Karima heeft nu een open houding’, zegt Chantal van Berkum, die haar een aantal maal per jaar bezoekt op haar werkplek. Ik had nooit durven dromen dat Karima de stap naar een rol op de voorgrond zou maken. Daarin hebben we haar niet onderschat, maar drie jaar geleden was haar ontwikkeling nog niet zo ver en zagen we vooral voorbereidende taken voor haar op de achtergrond weggelegd. Maar het is ontzettend knap wat ze heeft bereikt. Karima is wat dat betreft het schoolvoorbeeld van ontwikkeling.’

 

 

 

 

 

Assertief

Karima had behalve moeite met sociaal contact ook problemen met rekenen. Daarin volgde ze twee cursussen. En op dit moment wordt Karima op dinsdagmiddag gemist in de keuken want dan staat een assertiviteitscursus op de agenda. ‘Daar doen we rollenspel en zeggen we dingen over elkaar. Ook leren we over non-verbale communicatie en daar steek ik wat van op’, zegt Karima. Maar Karima staat steeds beter haar mannetje. Ivon: ‘Een paar weken geleden kwam ze iedere dag vragen of ik voor haar de Ergon al had gebeld over de cursus. Toen vroeg ze later of ik vond dat ze aan het zeuren was. Maar ik vond het juist bijzonder knap dat ze voor haar zelf op kwam. Ik kan me nog herinneren dat een leerling hier op school haar met regelmaat aan het treiteren was. Hij bracht haar dan in onzekerheid door iets te bestellen en dan meteen daarna te zeggen dat hij iets anders wilde. Iedere keer weer. Karima trok zich terug en werd onzeker. Dat zal haar nu niet meer gebeuren. Ze is veel sterker geworden.’

 

Randvoorwaarden

‘Dit soort problemen komen incidenteel wel voor, maar alles valt of staat met de omgeving en de randvoorwaarden’, stelt Chantal. Wil en Ivon van Tongerlo zijn wat dat betreft altijd de belangrijkste randvoorwaarden geweest. De klik was er meteen en de manier waarop zij, maar ook de collega’s, omgaan met Karima is naar mijn mening het geheim van het succes. Als SW-bedrijf bekijken we of iemand in staat is om naar buiten geplaatst te worden en dat is in het geval van Karima bijzonder goed gelukt.’

 

Jezelf laten zien

En zo werkte Karima zichzelf op. Van het inpakken van Gilette-scheermesjes via de Ergon bedrijfskantine in Acht, naar een volwaardig cateringmedewerkster binnen Van Tongerlo Schoolcatering. ‘Karima durft te zijn wie ze is. Ze is binnen jullie bedrijf iemand geworden die zichzelf durft te laten zien’, besluit Chantal. En dus lapt ze soms eigenzinnig de structuur aan haar laars, sluit ze voor de grap haar baas op in het magazijn en belt ze op komisch-assertieve wijze een collega op die te laat is op het personeelsuitje: ‘Met de Politie Zuid-Oost Brabant. U heeft een bon, u bent te laat…’ Dat is Karima.

 

 

 

 

 

                                                         

Boerenzwaluw 9 5731 SL Mierlo

info@vantongerloschoolcatering.nl

telefoon 06-51952395

 

 

                                                                                                                                                       

 

                                                                    
  interview

Chantal van Berkum van Ergon, Karima Ajeyache en Ivon van Tongerlo